Wie heeft het stokje? .....Monique de Hollander-Moret


Wie heeft het stokje?

Op dit moment ik en wie ben ik? Monique de Hollander-Moret en ik geef op zaterdag les bij de gehoorzaamheid.
Dit sinds 1,5 jaar, met veel plezier. Ik kreeg het stokje van Linda omdat ze deze zomer iemand had gesproken die vond dat Cairnterriers domme hondjes zijn, toen Linda mij het verhaal vertelde moest ik daar inderdaad gelijk op reageren, want ik heb namelijk 2 van die zogenaamde “domme” honden.

Jazz van net 5 jaar en Kiki haar dochter van 18 maanden. Misschien wel handig om even te vertellen hoe ik ooit bij dit ras terecht gekomen ben. Mijn hele leven altijd Bouviers en Rottweilers gehad, maar altijd een klein hondje erbij voor de lol. Dit kleine hondje was altijd een Westie, maar de laatste was ziekelijk en na haar overlijden wilde we geen Westie meer.

Na lang zoeken naar een leuk sportief en uitdagend ras kwamen we terecht bij een Cairnterrier. En in december 2013 is Jazz bij ons komen wonen. Vanaf dat moment ben ik ook echt een Cairn liefhebber geworden, wat een heerlijke hondje, vrolijk, sportief en vooral een uitdaging.
Jazz is voor mij een mooie spiegel, want trainen met Rottweilers is toch echt heel anders als trainen met een Cairn.

Mijn passie in de hondensport ligt bij de Obedience wat ik
altijd met veel lol heb gedaan met mijn rotties, maar op dit moment ook met veel lol doe met mijn Cairnmeiden. Trainen is fantastisch alleen examens doen is een ander hoofdstuk.
Want waar mijn rottweilers mij door ieder examen heen slepen hebben mijn Cairndames zoiets van jij doet zo gek zoek het maar lekker uit, wij gaan muizen zoeken en gaan dan ook zelfstandig op stap en sta ik op het examen zonder hond.

Is dat dan misschien dom of zijn mijn meiden zo slim om tegen mij te zeggen, als jij niet normaal kan doen, doen wij niets. Ik denk het laatste want waarom moet ik zoveel stress hebben tijdens een examen. Het is toch maar een spelletje waar je beiden lol in moet hebben. Dus daar heb je mijn spiegel.

Buiten het Obedience,  trainen we ook agility. Ook van dit spelletje genieten mijn meiden volop. Super snel en vooral met veel lol. Vol passie doen we het spelletje en geniet ik volop van mijn meiden.
Heel snel iets onder de knie en vooral heel snel door waar iemand een tas met voer heeft staan, want dat is wel een grote passie van de dames, tassen leeghalen en ook hierbij worden ze steeds beloond.

Hun neus gebruiken kunnen ze prima. Jazz heeft een paar brevetten van het detectie werk en ze speurt heel goed op kaneel. Als ik het zakje met de geur ergens verstop heeft ze hem binnen enkele minuten gevonden en verteld ze me door een korte blaf waar hij is.

Dus wat nu "je kunt een Cairnterrier niets leren?" Tja, wat denk je dat daarop mijn antwoord is.....

En echt ik heb echt geen uitzondering hoor. Op Facebook hebben we een hele groep met actieve Cairn eigenaren. We hebben zelf een groep van 12 Cairn eigenaren en Cairns die heel wat dogsurvivals aflopen en meedoen.

Ik zou nog pagina’s vol kunnen schrijven, maar ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt.

Het stokje wil ik door geven aan Peter van Os  die net terug is uit Downunder.
Met aan hem de vraag of hij daar nog Kelpies heeft gezien en of die echt tot de slimme honden behoren?

Monique

Reacties