Hoopers
Hoopers is dé nieuwe hondensport in Nederland. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (Behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die ouder zijn en/of de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen. 

Ook in Duitsland en Zwitserland wordt al veel gedaan met deze sport. Uiteindelijk is Hoopers een leuke, nieuwe en volwaardige opzichzelfstaande hondensport geworden en volop in ontwikkeling.


Mentale en fysieke belasting

Hoopers is een sport met bepaalde fysieke en mentale eisen. De aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel hond als handler. 
Dat betekent dat vrijwel elke combinatie kan meedoen met deze sport. 
Van de hond wordt denkwerk verwacht, maar er is ook fysieke uitdaging. Van de handler wordt ook denkwerk verwacht, maar het fysieke aspect is beperkt. En dat betekent dat ook mensen met een lichamelijke beperking wellicht toch een hele leuke actieve sport kunnen beoefenen samen met hun hond(en).


Brede doelgroep

Het is een volwaardige opzichzelfstaande sport geschikt voor bijna alle honden. Het bevordert de samenwerking en binding met de handler. Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook nadenkt. De handler wordt bewuster van de eigen lichaamstaal.

Het kan dienen als voorbereiding op een andere sport.
Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.
En Hoopers is ook goed te combineren met andere sporten, omdat het fysiek minder belastend is. Dat maakt dit een sport voor honden van alle leeftijden.


Hindernissen

De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met hoopers, tonnen en tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. 
De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen. Hoopers zijn halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt, er worden tunnels van diverse afmetingen gebruikt waar de hond doorheen loopt en er zijn tonnen, obstakels waar de hond omheen loopt.


Doel

Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op 1 plek blijft staan en dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen.

Uiteindelijk kunnen de aangeleerde vaardigheden om de hindernissen te nemen worden gekoppeld in een parcours. Dan wordt er voor de hond een positie aangegeven, waar vanuit de hond dient te starten en een vaste positie voor de handler, die de hond vanuit die positie over het parcours dirigeert met stem- en handaanwijzingen. 
Het is een fantastische sport om te doen en zeker ook voor de hond. En mocht competitie u meer aanspreken, dan is dat ook een optie.


Eisen

De hond dient minimaal 9 maanden te zijn en de Elementaire Sportcursus met goed gevolg te hebben afgerond (of gelijkwaardig niveau, dit wordt vastgesteld tijdens de proeflessen door onze instructeurs).