Wie heeft het stokje?

Over intelligentie…Het grootste deel van de zomer bivakkeren wij op ons bootje langs de Rotte. Het pad tussen de Rotte en de Bergse plas is een losloopgebied voor honden. Dus super, zo vanaf de boot wandelen.
Mijn hondenmeisjes zijn al op leeftijd. Kees 14 jaar en nagenoeg blind, staat niet heel stevig meer op haar poten, maar heeft best nog een goede conditie voor haar leeftijd en we kunnen nog lekkere stukjes wandelen. Fleur 12 jaar, is nog heel actief, daar merk je nog niet aan dat ze inmiddels senior is.             
                                                                                                                                                                                                               

Wat hadden we een warme zomer! Dit had helaas ook al snel consequenties voor de waterkwaliteit. Al vroeg in de zomer stonden er aan het begin en aan het einde van het pad borden met waarschuwing voor blauwalg in de Bergse plas.
Op een morgen, niet zo heel vroeg, maar nog wel redelijk koel, loop ik een stukje met de honden. De zon begint al in kracht toe te nemen en heerlijke zonnestralen komen tussen de bomen door. We genieten van het moment, dit is het goede leven.

Plots schrik ik op door een goudgele flits die voorbij stormt. Een jonge Golden Retriever scheert als een raket voorbij, komt terug en schiet rakelings langs Kees. Snel ga ik bij Kees staan, ik ben wel een beetje zuinig op mijn oude dame. En een botsing wil ik zeker voorkomen.
Dan komt er een verzorgd uitziende jongedame aan, blond haar op een staartje, strakke spijkerbroek, bloesje, sportieve sneakers. Deze dame blijkt de eigenaresse van de Golden Retriever.
Ohh is dat een Poedel? Of een Labradoodle? Waarop ik antwoord ‘ja het zijn allebei poedels. Soms zie ik ook bijna het verschil niet, ligt helemaal hoe ze geknipt en geschoren zijn’.

De jongedame zegt ‘die staan op de tweede plaats’ en als ik haar vragend aankijk vult ze aan ‘op de tweede plaats van intelligentste honden. Op plaats een staan die eh…. schaapshonden. Die zijn het intelligentst’.
Ik zeg dat ik daar ook van gehoord hebt. En ja, ik heb veel verschillende activiteiten met mijn honden gedaan en ze deden het leuk, zelfs nu nog. Maar ja wat versta je onder intelligentie en is het niet nogal relatief en subjectief. De ene Bordercollie, zo’n schaapshond, is de ander niet. Dat geldt ook voor Poedels. En ik weet zeker dat er onder andere rassen ook hele slimme exemplaren zitten.

‘De Golden Retriever staat op vijf’ antwoord ze. Zonder ook maar enigszins te reageren op mijn antwoord. ‘Ik wilde graag een intelligente hond. Mijn ouders hebben een Cairn Terriër, die is zo dom. Die luistert totaal niet’.
‘Is dat dan dom? Misschien is hij juist wel slim en trekt hij zijn eigen plan’ antwoord ik lachend.

Ondertussen wandelen we samen op en de dame blijft serieus en zegt ‘Nee, een Cairn Terriër kun je niets leren. Mijn ouders zijn ermee naar een hondenschool geweest maar het heeft niet geholpen. Ik vind wel dat een hond moet luisteren en op z’n minst een paar basiscommando’s moet kennen, zoals komen, zit en af’.
‘Joh’ zeg ik ‘ik denk dat elke hond wel kan leren luisteren, maar niet elke hond leert op dezelfde manier. Soms is het nodig om een andere manier of trainingsmethode te proberen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Geen hond en ook geen mens is hetzelfde’.

De dame hoort me niet meer, maar kijkt vooruit. We naderen een open plek waar honden het water in kunnen. Snel vraagt ze ‘Zit er nog blauwalg in het water?’ Ik geef aan dat de borden er volgens mij nog staan. ‘Oh’ zegt ze ‘dan ga ik snel terug, want hij springt er anders zo in, ik kan hem niet tegen houden’. Ze roept haar hond, die even twijfelt of hij zal komen. Ze zet het op een holletje en haar hond gaat achter haar aan. En weg zijn ze…..
Een soort van verdwaasd heb ik haar nog even nagekeken en ben daarna in mijn eentje hard lachend verder gelopen. Kees, ondertussen ook een beetje doof, hoorde me niet. Maar Fleur keek me verbaast aan.

Deze dame heeft me wel even aan het denken gezet (en vooral ook laten lachen). 
Niet ieder mens is hetzelfde en natuurlijk zit intelligentie niet in haar-, huidskleur of afkomst.
Ook is geen hond hetzelfde. Er zijn wel ras specifieke eigenschappen, maar zelfs binnen rassen zitten grote verschillen. Zit intelligentie in het onthouden van veel commando’s? Of in het bij naam kennen van verschillende voorwerpen? Of juist uitblinken in eigenschappen waarvoor het ras gefokt is? En hoe vergelijk je dat dan tussen rassen onderling?

Toen ik dit verhaal aan collega instructeur Monique vertelde, ging ze direct ‘aan’ op de Cairn Terriër. Haha ze heeft er namelijk zelf twee en zelfs ook een nestje gehad.

Dus Monique hierbij geef ik het stokje over aan jou! Schrijf jij een stukje voor de volgende nieuwsflits?

Linda

Reacties